Titel van de pagina met logo. Fietsen voor (over)leven
 

Home & notedop Wat is Alpe d'HuZes? De Alpe zelf, wat info Over mijzelf
Oefening baart kunst Mijn teamgenoten Sponsor Dorine Sponsors bedankt!

Naar www.rinode.nl

De Alpe d’Huez zelf, wat info

frankrijk

Dit ‘bergje’ ligt in Frankrijk. In de Franse Alpen om pre­cies te zijn. Dit gebied is niet alleen bekend bij skiërs, maar zeer zeker ook bij fietsliefhebbers. Zo wordt deze finishplaats tijdens de Ronde van Frankrijk (oftwel de Tour de France), vaak liefkozend “De Ne­der­landse Berg” genoemd. Reden voor deze ‘Nederlandse berg’ in Frankrijk is dat tijdens 14 etappes van de Tour de France maar liefst 8 keer een Nederlandse winnaar als eerste de eindstreep passeerde. De laatste Nederlandse over­win­ning stamt uit 1989. Steven Rooks (1988), Peter Winnen (1981 en 1983), Joop Zoetemelk (1976 en 1979) en Hennie Kuiper (1977 en 1978) gingen de laatste Ne­der­landse winnaar, Gert-Jan Theunnise in 1989, voor.

alpe-ingetekend

Dat deze Alpe niet zomaar een berg is die je ‘even’ naar boven fietst, blijkt wel uit de volgende gegevens.

  • De afstand vanaf het plaatsje Le Bourg-d’Oisans dat op zo'n 700 meter hoogte ligt naar de top van de berg bedraagt een ‘kleine’ 14 kilometer.
  • Tijdens deze klim worden maar liefst 21 haarspeldbochten gepasseerd.
  • Er wordt ongeveer 1.071 meter aan hoogte overbrugt. Dit komt overeen met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 8,2%.
    Met andere woorden: “per 100 meter die je aflegt ga je met 8,2 meter omhoog”. Het steilste stuk kent zelfs een stijging van zo’n 11,5%. Al met al kan hier dan ook gesproken worden van een behoorlijk zware klim!

zoetemelk

Verder kan nog gemeld worden dat ieder van de 21 haar­speldbochten de naam draagt van één van de etap­pe­win­naars van de Tour de France.

Zo is bij bocht 16 de naam van Joop Zoetemelk terug te vinden.

Een iets betere bestudering van het bord leert ons echter dat deze legendarische Nederlandse wielrenner op de Alpe d’Huez de boeken is ingegaan als “Joop Zoetelmek”.

En hoe lang doe je over zo’n klim?
De snelste beklimming van deze berg staat op naam van Marco Pantani. Deze winnaar van de Tour de France 1998 en 2-voudig winnaar van de Alpe d’Huez zette (al dan niet met hulp van stimulerende middelen) met 37:15 in 1997 de snelste klim ooit neer.

Mijn collega Mike Schalkoort heeft in 2008 maar liefst 8 maal (!!!) de Alpe d’Huez voor het KWF beklommen. Voor de eerste klim had Mike 01:06:53 nodig en voor de achtste klim 01:06:13. En let op: voor de derde klim stopte Mike's tijd op 01:04:24!

Voormalig Nederlands wielrenster en wereldkampioene Petra de Bruin fietste 7 maal de berg op in 2008! Ook voor het KWF - Alpe d’HuZes. Haar snelste tijd was 01:35:22 en 01:46:34 de langzaamste.

Hoe lang ik er zelf over zal gaan doen?
01:45 of misschien 02:10 uur?
Werkelijk waar geen enkel idee! De tijd zal het leren!

 

Home & notedop Wat is Alpe d'HuZes? De Alpe zelf, wat info Over mijzelf
Oefening baart kunst Mijn teamgenoten Sponsor Dorine Sponsors bedankt!

 
Logo onderkant webpagina met doneerknopNaar de vorige paginaNaar de volgende paginaNaar de deelnemerspagina van Dorine op www.opgevenisgeenoptie.nl. Je kunt hier via iDeal direct geld overmaken!
 
Terug naar de webplek van Dorine. Terug naar www.rinode.nl leeglogo Valid HTML 4.01! Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen